تازه‌ترین تالیف آغداشلو منتشر می‌شود


آیدین آغداشلو هنرمند نامدار معاصر درباره انتشار تازه‌ترین اثر تالیفی خود گفت: کار کتاب مجموعه مقالات و یادداشت‎‌هایم به پایان رسیده و اکنون در مرحله ویراستاری است. در این کتاب حدود ۵۰ مقاله از مجموعه مقاله‎‌ها و یادداشت‎های من که از سال ۸۸ تا ۹۲ نوشته‎ام چاپ خواهد شد.

وی با بیان اینکه این مقاله‏‌ها به موضوعات مختلفی اختصاص دارد اظهار کرد: در این کتاب مقاله‏‌ها و یادداشت‌هایی درباره هنرهای مختلف مانند سینما، تئا‌تر، نقاشی، باستان‏‌شناسی، نسخه‎های قدیمی و نگارگری و همچنین نوشته‎هایی درباره هنرمندان مختلف از بهمن محصص گرفته تا مرتضی ممیز وجود خواهد داشت. البته ذکر این نکته ضروری است که بیشتر این مقاله‎‌ها به هنر و هنرمندان ایرانی اختصاص دارد و بخش کمتری از آن‌ها در مورد هنر خارج از ایران است.

آغداشلو ادامه داد: این کتاب در کنار هفت کتاب تجدید چاپ شده دیگر من مانند از خوشی‎‌ها و حسرت‎‌ها، سال‎های آتش و برف، گفتار‌ها و گفته‏های دیگر، زمینی و آسمانی، از پیدا و پنهان، این دو حرف و... در قالب یک مجموعه نفیس ارائه خواهد شد.

گفتنی است؛ این مجموعه هم اکنون در انتشارات آبان درمرحله ویرایش نهایی قرار دارد. آیدین آغداشلو که این روزها به خارج از ایران سفر کرده، در گفت‌وگو با خبرگزاری هنر ایران از احتمال رونمایی کتاب تازه‌اش در آبان ماه سال جاری خبر داده است.

نگاهی به مجموعه تالیفات آیدین آغداشلو

"از دور و نزدیک" شامل ۴۵ مقاله و گفتگوی آیدین آغداشلو درباره سینماست که در سال ۱۳۹۱ از سوی انتشارات دید منتشر شده است. "از دور و نزدیک" دربرگیرنده مقالات و مصاحبه‌های سینمایی این هنرمند کشورمان در فاصله سال‌های ۱۳۵۳ تا ۱۳۹۰ است که برای اولین بار در یک مجلد منتشر شده است.
در میان مقالات این کتاب می‌توان به نوشته‌های او درباره فیلم‌های "فانی و الکساندر" اینگمار برگمان و "رم" فدریکو فلینی اشاره کرد. یادداشت‌های او درباره آثار سهراب شهیدثالث، علی حاتمی، ابراهیم گلستان، عباس کیارستمی، بهرام بیضایی و کامران شیردل بخشی دیگر از مطالب کتاب را تشکیل می‌دهد. شش گفتگوی او درباره سینمای ایران و جهان نیز فصل پایانی کتاب را تشکیل می‌دهد.

"این دو حرف" مجموعه‌ای دیگر از گفت‌وگو‌ها و مقالات آغداشلو است که برخی از آن‌ها بین سال‌های ۵۲ تا ۵۳ به چاپ رسیده‌اند. این کتاب شامل۵۰ مقاله با موضوع هنر معاصر جهان، هنرهای اسلامی، سینما، تئا‌تر، شعر، آثار هنری قدیمی ایران، باستان‌شناسی ایران، خوشنویسی و گرافیک است.
بیشتر این مقالات بین سال‌های ۸۱ تا ۸۴ نوشته شده است؛ گزارش سفرنامه، متن چند سخنرانی‌ درباره شخصیت‌های فرهنگی و هنری معاصر و نقد هنری از دیگر مطالب این کتاب است که در سال ۱۳۸۷ از سوی انتشارات "دید" به چاپ رسیده.


"آسمانی و زمینی" با عنوان دوم "نگاهی به خوشنویسی ایرانی از گذشته تا به امروز" گفت‌وگوی بلند علیرضا هاشمی‌نژاد با آیدین آغداشلو درباره موضوعات مختلف پیرامون هنر خوشنویسی ایرانی است. که در سال ۱۳۸۷ از سوی شر و پژوهش فرزان روز، فرهنگستان هنر منتشر شده است.

آیدین آغداشلو که به جز نقاشی با دیگر هنرهای ایرانی چون خوشنویسی، نگارگری و شعر آشنایی کامل دارد و مدت زمانی را هم در مرمت برخی آثار کهن خوشنویسی کوشیده است، در این کتاب درباره این موضوعات سخن می‌گوید: "آشنایی با خوشنویسی"، "تعریف خوشنویسی"، "نسبت خوشنویسی با مفهوم هنر"، "خوشنویسی و سنت"، "خلاقیت و خوشنویسی"، "کلهر و عماد الکتاب"، "خطوط ایرانی و..."، "ابزار و قالب‌ها" و "خوشنویسی معاصر".


"سال‌های آتش و برف"، دیگر اثر تالیفی این هنرمند بازهم در سال ۱۳۸۷ در "آتیه - کتاب سیامک" به انتشار رسیده و برگزیده‌ای است از مقاله‌های آیدین آغداشلو در فاصله سال‌های ۱۳۷۰تا ۱۳۷۷. این مطالب در دو بخش با عنوان "گفتار‌ها" و "گفت‌و‌گو‌ها" به طبع رسیده که موضوع عمده آن‌ها درباره ادبیات و هنر کلاسیک ایران است. عنوان برخی مطالب کتاب بدین قرار است ": تاملی در هویت فرهنگی ما"، "درباره شاهنامه شاه طهماسبی"، "در حق آقای ابراهیم گلستان" و "از سهو تا جعل: نگاهی به چند نمونه جعلی در میان آثار هنری قدیم ایرانی". یا چینی‌های دوران مینگ".

" از خوشی‌ها و حسرت‌ها: برگزیده گفتار‌ها و گفت‌وگو‌ها "و" گفتار‌ها و گفت‌وگوهای دیگر: برگزیده گفتار‌ها و گفت‌وگو‌ها "از دیگر کتاب‌های تالیفی این هنرمند و پژوهشگر هنر است.

علاوه بر این‌ها، آغداشلو بر کتاب‌های بسیاری هم مقدمه نوشته است که از میان آن‌ها می‌توان به "مرقع گلرخ"، "زندگی و آثار هنری حاج میرزا آقا امامی"، "سایه‌های سپید "۱): چهره‌هایی از فرهنگ و هنر معاصر ایران"، "اندی وارهول"، "اربعین جامی"، "یاد باد آن روزگاران یاد باد"، "ساعت یازده و بیست دقیقه" و "دیدار با چهره‌ها" اشاره کرد.

برگزیده نقاشی‌ها و آثار این هنرمند پیشکسوت کشور نیز در قالب چندین کتاب منتشر شده است.

همچنین مجموعه آثار نقاشی هنرمندانی چون "ودود موذن"، "یرواند نهاپتیان" و "محمدرضا آتشزاد" نیز با کوشش و نگارش آغداشلو منتشر شده است.

منبع : هنرآنلاین

logo-samandehi